רשלנות רפואית בסרטן השד
בישראל, כמו בכל העולם, סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, עד כדי שכיחות שמגיעה אפילו ל-1% מהאוכלוסיה ("אחת מכל מאה").
טיפול שגוי ורשלני בסרטן זה, בין אם בעקבות אבחון מאוחר ובין אם במהלך הטיפולים עצמם, עלול לצערנו לגרום לנזקים בלתי הפיכים (כולל כמובן מוות, חו"ח). מכיוון שמדובר בסרטן שכיח, שיעורי ההחלמה מסרטן השד הינם גבוהים במיוחד במקרה של אבחון בזמן, ועומדים על כ-90% במידה שהמחלה אובחנה במצב מוקדם בגילאי 20-75. תביעות בגין רשלנות רפואית בסרטן השד מוגשות בעילות שונות, כגון:
- אובדן סיכויי החלמה בעקבות אבחון מאוחר.
- רשלנות רפואית בניתוח להסרת הגידול.
- רשלנות רפואית בטיפולים כימותרפיים לאחר גילוי המחלה.
- רשלנות במעקב אונקולוגי לאחר גילוי המחלה.
- נזק רפואי בלתי הפיך או קשה בעקבות אבחון מאוחר או מעקב רשלני.
היות שסרטן השד הוא לא רק שכיח אלא גם מחלה שהמודעות לגביה גבוהה מאד, כך גדלה בהתאמה רמת האחריות המצופה מרופאי נשים, רופאי משפחה ומומחי כירורג שד. היות ששיעורי ההחלמה מהמחלה תלויים רבות במועד אבחונה, תביעות רבות בגין רשלנות רפואית בסרטן זה עוסקות בפער שבין המועד שבו היה צורך להפנות את המטופלת לבדיקת אבחון לבין המועד שבו המחלה אובחנה בפועל.
ישנן גם תביעות שנוגעות לצערנו לסיטואציות שבהן המטופלת אמנם החלימה אך סבלה מנזקים רפואיים בעקבות טיפול לקוי או עיכוב באבחון. כולל אפילו מצבים, שאירעו בארץ ובעולם, של כריתות שד מיותרות.
ההחלטה לגבי הטיפול בסרטן צריכה להתקבל על ידי הרופא בהתאם לגידול מבחינת הסוג שלו, גודלו והשלב שבו הוא נמצא. רשלנות רפואית יכולה להיות גם בבחירה בדרך טיפול שגויה אף אם לא נפל רבב באבחון הראשוני. יתרה מזו, האחריות שחלה על הרופא כוללת גם מעקב אחר ביצוע בדיקות לאחר הפניית מטופלת.
כמובן שלא כל מקרה של סרטן השד מעיד על רשלנות רפואית. למשל, יש בהחלט מצבים שבהם הגידול היה אגרסיבי במיוחד ואי אפשר היה לאבחן אותו מוקדם מספיק. המבחן שעומד על הפרק הוא "מבחן הרופא הסביר". המסמכים הרפואיים צריכים להעיד שהרופא העניק למטופלת מענה בהתאם לפרקיטיקה הרפואית המקובלת.
למשל, אם גוש בשד אובחן בשלב ראשון כגידול שפיר, אבל הרופא לא דאג שיתבצע מעקב בטרם הוא נהפך לממאיר, מדובר ברשלנות מצדו. זאת עד לחובה אפילו לתזכר את המטופלת אודות חשיבות בדיקות המעקב או לוודא שהוא מקבל את התוצאות ומפענח אותן.
בדיקת המסמכים הרפואיים לבחינת רשלנות רפואית
תביעה בגין רשלנות רפואית בסרטן השד היא תביעת נזיקין שנשענת על קיומם של שלושה תנאים מצטברים – רשלנות רפואית, נזק שנגרם וקשר סיבתי בין השניים. על מנת לבור את המוץ מן התבן יש לבחון לעומק ולרוחב את המסמכים הרפואיים הרלבנטיים. הן על ידי עורכי דין שעוסקים בתחום והן על ידי מומחים רפואיים ספציפיים כגון גניקולוגים, רופאי משפחה או מומחים לכירורגיית השד.
עילת התביעה מתגבשת ככל שיתברר מבדיקת המסמכים שהרופאים המטפלים התרשלו וחרגו מהפרקטיקה הרפואית המקובלת כפי שהיה מצופה מהם לפי "מבחן הרופא הסביר", ושההתנהלות הנ"ל היא זו שגרמה לנזק, כולו או מקצתו.
תביעות פיצויים בגין רשלנות רפואית בטיפול בסרטן השד יכולות להגיע לסכומים משמעותיים כפועל יוצא מהנזקים הרפואיים והאישיים שנגרמו למטופלת ובני משפחתה. זאת לפי ראשי נזק כמו אובדן סיכויי החלמה, אובדן כושר השתכרות (לעבר ולעתיד), עזרה רפואית, עזרה צד ג', כאב וסבל, קיצור תוחלת חיים ועוד.