רשלנות רפואית בסרטן הערמונית
סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל עם כ-2,500 מאובחנים חדשים בשנה, בד"כ בגילאי 50 ומעלה.
רשלנות רפואית בסרטן הערמונית יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים. ראשית, כמו בכל מקרה של רשלנות בסרטן, פעמים רבות מדובר באבחון מאוחר. שיעורי ההחלמה מסרטן תלויים במצב המחלה בעת אבחונה. אבחון מאוחר, כשהמחלה כבר הספיקה לשלוח גרורות לאיברים אחרים בגוף, עלול להיות בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי.
כך גם ישנם מקרים שבהם המטופל אמנם החלים, אבל נגרמו לו נזקים רפואיים בעקבות הטיפול השגוי. רק לאחרונה התקבל בבית משפט בישראל פסק דין שבו נפסקו לגבר פיצויים בסך של יותר מ-1.5 מיליון שקלים בגין אבחון מאוחר של סרטן הערמונית, שגרם לפגיעה בתפקוד המיני ולאי שליטה על הסוגרים[1].
הקושי באבחון סרטן ערמונית
אבחון סרטן הערמונית הוא לא עניין של מה בכך. ראשית, מדובר בתאים סרטניים המתרבים באופן איטי ובמחלה שתסמיניה הקליניים לא מובהקים. תסמינים רבים קשורים, למשל, לבעיות בהטלת שתן, אשר נפוצות מאד ללא קשר לסרטן הנ"ל בגילאים מבוגרים. כלומר, לא כל תלונה בגיל 60 על חוסר נוחות במתן שתן תוביל בהכרח לשלילת סרטן בערמונית.
הרופא המטפל מחויב כמובן לבחון כל תלונה או טענה, ובמידה שהוא מתרשל בתפקידו ייתכן שהוא יחטא ברשלנות שתקים זכאות לפיצויים. ככל שהמטופל נמצא בקבוצת סיכון, סובל מתסמינים מוכרים, ובמיוחד אם יש היסטוריה משפחתית רלבנטית, גדלה בהתאמה החובה שמוטלת על הרופאים העוקבים. בכלל זה להפנות בזמן לבדיקות כגון בדיקה רקטלית, בדיקת דם PAS, בדיקות גנטיות ספצפיות וכמובן ביופסיה במידת הצורך. שימו לב שאחריות הרופא לא מסתיימת עם מתן ההפניה לבדיקה. אם קיים חשש שהמטופל אכן סובל מסרטן הערמונית, מוטל על הרופא גם לוודא שהבדיקות אכן בוצעו.
רשלנות לאחר האבחון?
רשלנות רפואית בסרטן הערמונית עלולה להתרחש גם לאחר גילוי המחלה ובמסגרת מתן הטיפולים. מכיוון שמדובר בסרטן שהוא לא תמיד אלים במיוחד, חלק מהחולים לא מקבלים טיפול ספציפי אלא רק מצויים במעקב (לאור קצב גדילה איטי מאד של התאים הסרטניים). מעקב לקוי או רשלני אחר התפתחות המחלה מרגע שהתגלה גידול שהוגדר כ"שפיר"", מבלי לוודא שהחולה אכן מבצע את הבדיקות הנדרשות, עלול לעלות כדי רשלנות רפואית.
לעתים יכולה להתרחש רשלנות בביצוע הטיפולים לפי הפרוטוקול האונקולוגי ובכלל זה רשלנות בניתוחים להסרת הגידול או לכריתת אשכים, טיפולי קרינה, טיפולים הורמנליים, כימותרפיה וכו'.
איך מזהים רשלנות רפואית בטיפול בסרטן הערמונית?
תביעת רשלנות רפואית בסרטן הערמונית מבוססת על שלושה יסודות: רשלנות רפואית, נזק וקשר סיבתי. בדיקת העילה של התביעה מתמקדת במסמכים הרפואיים הרלבנטיים, על ידי מומחים רפואיים, ובמקביל משולבים עורכי דין שבקיאים בתיקי רשלנות רפואית. לעתים קרובות התביעות האלה מטפסות לסכומים משמעותיים. בפרט אם הרשלנות גרמה לנזקים בלתי הפיכים או חו"ח למוות.
הפיצויים כוללים ראשי נזק שונים כגון כאב וסבל, אובדן הכנסה לעבר ולעתיד, עזרה צד ג', טיפולים רפואיים, פגיעה באוטונומיה ועוד. אם המטופל נפטר ובני המשפחה סבורים שהוא סבל מרשלנות רפואית, הם רשאים להגיש תביעה כנגד הנתבעים הרלבנטייים בשם העיזבון.